Sayfalar

18.08.2013

EKO-JÎN YOLDA: 17Ağustos 2013 – Şırnak



Botan halkı tüm sıcaklığıyla Eko-Jîn’i bağrına bastı


Şırnak girişinde son birkaç durakta aşina olduğumuz polis sorgulamalarından birini daha yaşadık. Bizleri yarım saat kadar durdurdular. Şırnak girişinde da kitlesel bir karşılama yapıldı. Kent turumuza halk da bizleri takip etti. İnsanlar balkonlardan pencerelerden sloganlarımıza karşılık verdiler. Yolumuzu kesen gençler Botan sizinle gurur duyuyor diye slogan attılar. 15 ağustosu unutmayın denildi. Bizde 15 ağustos Şırnak katliamını unutmayacağız diye sloganlarla karşılık verdik. Ömer Kabak meydanında Basın açıklaması yapıldı.




BASINA VE KAMUOYUNA

Doğayla barış yürüyüşümüzün başlangıcından bu yana diller, kültürler, sözcükler, doğal ve kültür miraslarla karşılaştık. Karşılaştığımız bu doğal ve kültürel miraslar tek tipleştirilmeye çalışarak yok edilmek istenmiş bu coğrafyanın yaratmış olduğu değerler  talan edilmiş yıkıma sömürüye maruz bırakılmıştır.

Diller, kültürler, sözcükler, anlatılar birer kültür mirasını oluşturan bu değeler doğadan beslenir. Bizler bütün bunları yaratan doğamıza sahip çıkmak için adını yeni bir yaşam dediğimiz bir yolculuğa çıktık.

Bizler her şeye rağmen  güzel bir coğrafyaya sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Dolayısıyla bu yolculuk boyunca sadece yıkımları değil bu coğrafyanın güzelliklerine de tanık olmak, bu güzellikleri  yaşamak ve yaşatmak istedik. Nitekim yol boyunca zihnimizde şu cümle de geçmedi değil: Kürdistan her şeye rağmen çok güzel!

 Şırnak özelinde yapılan termik santraller, HES’ler, kömür yatakları ve aslında tamamen sermaye aktarımı için yapılan güvenlik amaçlı barajlar, bu coğrafya üzerindeki en öncelikli tehditlerdir. Bugün içinde geçtiğimiz bir vadiyi,  Dicle nehrinde gördüğümüz bir balıkçıl kuşunu belki de  bir yıl sonra göremeyeceğiz.

Roboskî durağımızdan sonra şunu çok iyi anladık ki; burada ölümler bitmemiş, katliam HES’ler, barajlar termik santraller, yakılmalar üzerinden son sürat devam etmektedir.

Yolculuğumuzun Şırnak durağında bir kez daha sesleniyoruz; bu coğrafyanın insanı ve doğası üzerindeki baskılar, müdahaleler kalksın.. Bırakın insanlar doğayla beraber iyileşsin yaralarını sarsın.

Eko-Jîn Kolektifi






Basın açıklamasından sonra Şırnak belediye başkanı Şêrebuk ağacımıza bez bağladı.

Çadırlarımızı Ömer Kabak meydanında kurduk. Gece on ikiye kadar Şırnak halkı bizi ziyarete geldi.


Şırnak fotoğraf albümü : https://www.facebook.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder